Sergio SCATIZZI

1918. - 2009.

   Sergio Scatizzi rođen je 20. oktobra 1918. u Gragnanu u pokrajini Lucca, a preminuo je 1.decembra 2009. u Firenci. Godine svoje rane mladosti proveo je u Valdinievoleu i na selu Lucca. Kao trinaestogodišnjak određeno vreme boravi u Napulju gdje ga zanimaju slikarska dela čuvene škole Posillipo- slikari pejzaža okupljeni u Napulju. U Rimu je pohađao kod čuvenih slikara i osnivača "Scuola Romana"- Rimske škole modernog ekspresionizma Mafai-ja, Stradone-a, Cavalli-ja i Raffael-a. 

 

   1949. prvi je put izlagao u Montecatiniju u knjižari Ariel, a tom prilikom predstavio ga je Alfiero Cappellini. Sljedeće godine prisutan je na Venecijanskom bijenalu.

   1955. godine trajno se preselio u Firencu gde je 1967. nagrađen XVIII međunarodnom nagradom Fiorina i grada Firenze. Sledeće godine njegova prva američka izložba u Muzeju umjetnosti Asheville, Sjeverna Karolina (SAD). 

   1969. antologijska izložba na bijenalu Fiorino.

   1991. izložio je „Oslikane karte“ u galeriji „Moutinas“ u Los Gatosu u Kaliforniji, SAD.

   1994. izložio je u Columbus Centru u Torontu (Kanada) predgovor Antonio Paolucci.

   2009. godine „Il Barocco informale Sergio Scatizzi“ u galeriji Moderne umjetnosti u zimskoj četvrti Palazzo Pitti, uz prezentacije Cristine Acidini, Giuseppe Cantelli i Simonella Condemi. Par dana posle zatvaranja izložbe je i preminuo.