Mileta Andrejević

1925 - 1989

Mileta Andrejević (Bečkerek, 28. septembar 1925Njujork, 21. oktobar 1989) bio je srpski slikar i likovni pedagog.

U Zrenjaninu je završio osnovnu i srednju školu. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu gde je i diplomirao. U toku studija napušta nastavu na ALU i odlazi u Zadar gde se priključuje "Zadarskoj grupi" - u kojoj su bili kod nas svakako poznatiji Mića Popović, Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Vera Božičković Popović, Ljubinka Jovanović ili Bata Mihajlović. Nakon diplomiranja na ALU 1952. godine nastavlja studije slikarstva u Parizu, gde se ženi sa Helen Bardin (engl. Helen Bardeen), a od 1958. živi u Njujorku gde radi do kraja života.

Andrejević nije nijednom izlagao u Jugoslaviji, pa je ostao relativno nepoznat kod nas, čak i u stručnim krugovima. Došavši u kontakt s velikim njujorškim galeristima postao je ime na američkom tržištu umetnina sedamdestih i osamdesetih godina. Tada ga je podržao konzervativni deo likovne kritike, pa je o njegovom „romantičnom realizmu“ svojevremeno u „Njujork tajmsu“ pisao i uticajni Hilton Krejmer. Andrejević je svoje slike prodavao često pre nego što su bile završene, i kada je umro, u njegovom ateljeu na Central parku zatečena je samo jedna slika: ona na kojoj je tada radio. On je potekao u građanskom miljeu i nastavio da se veoma predano bavi realističkim slikarstvom s kojim je, posle kratke pop-art faze, imao velikog uspeha na američkom tržištu, koji je u Jugoslaviji bio jednostavno prećutan, jer je umetnik smatran disidentom.

Slike Milete Andrejević su zastupljene u stalnoj postavci Metropoliten muzeja (engl. Metropolitan Museum of Art), Vitni muzeju u Njujorku (engl. Whitney Museum of American Art) i Hiršhorn muzeju i Parku skulptura (engl. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden) u Vašingtonu, Allentown Art Museum, Jack S Blanton Museum of Art Austin Texas, Weatherspoon Art Museum Greensboro North Carolina.[2]

Pored slikarstva bavio se i pedagoškim radom predavao je slikarstvo na Koledžu Bruklin Univerziteta u Njujorku i Akademiji umetnosti u Njujorku.

Umro je u Njujorku 21.10. 1989. godine od raka pluća ostavivši za sobom ženu Helen i sina Marka.  Pored njih Mileta je imao i mlađeg brata Krstu Andrejevića koji je takođe bio likovni umetnik i pedagog. Bio je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu a umro je nekoliko meseci pre svoga starijeg brata.