Ivan Mileševac Kovalčik

1968 - 2017

Rodjen 03.03.1968. u Prijepolju; preminuo 31.03.2017. u Sremskoj Kamenici.

Protomajstor Srpske Pravoslavne Eparhije Mileševske ikonopisac i freskopisac Ivan Kovalčik-Mileševac, rodjen je 03.03.1968. godine u Prijepolju pod okriljem manastira Mileševe. Osnovna znanja iz crtanja uči od Slikara Milana Minića, a kasnije, slikanje od Profesora Zorana Purića. Vremenom, studioznim pristupom proučavanju pravila vizantijskog načina oslikavanja ikona i fresaka, usavršava tehniku ikonopisanja do perfekcije. Uz sugestiju i podršku poznatih jugoslovenskih likovnih kritičara i eksperata vizantijske umetnosti i srednjevekovnog srpskog slikarstva, medju kojima su i tadašnji direktor Narodnog muzeja u Beogradu gospodin Jefta Jeftović, Dr.Ivan Djordjević profesor na filozofskom fakultetu- odsek za srednjevekovno srpsko slikarstvo i Mr.Slobodan Mileusnić- upravnik riznice SPC, Ivanove ikone su izašle iz crkvenih okvira i otvorile put do šire javnosti. Za vrlo kratko vreme, ikone Ivana-Mileševca, našle su se osim na oltarskim pregradama i na zidovima mnogobrojnih institucija kao i privatnih kolekcija širom zemlje i inostranstva u službi širenja reči Božije i jevandjelja u slici. 

-Neke od mnogobrojnih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života koje su direktno ili indirektno došle u posed jedne ili više Ivanovih ikona su: Direktor istorijskog instituta SANU Gospodin Dr.Slavenko Terzić, 103rd Archbishop of Canterbury Mr.George Carey, sportski asovi Gospoda Vlade Divac-košarkaš i Mihajlo Pjanović-fudbaler, Gospodin Ivica Divac-sportski radnik, Gosp.Jovan Memedović-tv voditelj, glumac Gosp.Branislav Lečić- bivši ministar kulture SCG, General Nebojša Pavković-bivši načelnik generalštaba vojske SCG, Gospodja Nada Popović Perišić-bivša ministarka kulture SCG ,bivši Predsednik Republike Srbije Gosp.Boris Tadić i Republike Crne Gore Gosp.Filip Vujanović, bivši Predsednici Republike Bugarske Georgi Prvanov i SCG Slobodan Milošević, Dr Radoslav-Mišo Svičević- bivši zamenik načelnika VMA, Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, aktuelni premijer Srbije Ivica Dačić, Premijer Ruske Federacije Vladimir Putin, glumica svetske slave Monika Beluči i mnogi drugi.

-Nakon više grupnih,mahom humanitarnih izložbi u: Prijepolju, Priboju, Uzicu i na kraju 1996. godine u kući Djure Jakšica u Beogradu, usledile su i dve samostalne izložbe. Prva 28.02.1997. god. u Narodnom muzeju u Prijepolju, i druga 05.05.1998. god. na VMA (Vojno Medicinskoj Akademiji) u Beogradu koju je prenosila državna televizija (RTS). Na inicijativu Narodnog muzeja u Prijepolju, na čelu sa direktorom gospodinom Slavoljubom Pušicom, a pod nadzorom Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, 1998.godine je rekonstruisan i kasnije potpuno obnovljen manastir Davidovica iz XIII veka.

-Manastir Davidovica je zadužbina župana Dimitrija Nemanjića- kasnije monaha Davida, sina Vukanovog i unuka Stefana Nemanje- Svetog Simeona Mirotočivog. U manastiru počivaju mošti starog Jug-Bogdana zvanog Vratko- oca kneginje Milice i braće Jugovića što se pouzdano zna na osnovu zapisa sa nadgrobne ploče unutar naosa crkve. Prema projektu i pod nadzorom gospodina Veljka Vučkovića iz Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, Ivan Kovalčik-Mileševac izradjuje oslikani kostur i ikone za ikonostas manastira Davidovica, koji manastirsku crkvu krasi i do dan-danas.

-Nakon ovog, veoma uspešno ocenjenog od strane šire kulturne javnosti, usledilo je dosta značajnih projekata obnova Nemanjićkih zadužbina Raške oblasti u kojima je Ivan učestvovao a od kojih se izdvaja obnova manastira Kumanice iz XIV veka za koji je 2001. godine oslikao ikonostas. Zajedno sa ocem Dragom, koji je svojim izvanrednim kreacijama u drvetu visokog umetničkog dometa isključivo ručnim dletima- snagom volje i sopstvenih ruku, izradio je izrezbareni polijelej sa 24 ikone sa likovima Srpskih Svetitelja, i unikatno ukrašen kivot za Sv.Grigorija Kumaničkog na dar.

-Poseban dragulj u Ivanovom ikonopisačkom opusu je svakako raskošno izrezbareno i znalački oslikano Raspeće Hristovo u manastiru Mileševa, koje je proglašeno za jedno od deset najlepših u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi, a koje još uvek krasi oltarsku pregradu. Slično, ali po dimenzijama nesto veće raspeće, izradjeno je kasnije i ono se nalazi u crkvi Sv. Nikolaja Zičkog na Kolovratu kod Prijepolja. Izuzetno i originalno ostvarenje su i Carske Dveri crkve Rodjenja Hristovog na Zlataru, a ono što spada u prepoznatljiv i reprezentativan Ivanov rad svakako je Beli Andjeo mileševski, dostojan kvaliteta originalne freske.

- SPISAK ZNAČAJNIJIH RADOVA: 

1998. - Ikonostas za manastir Krštenja Gospodnjeg-Davidovica XIII vek, u mestu Grobnice kod Brodareva.(Nemanjićka zadužbina) 

1998. - Celivajuća ikona Krštenja Gospodnjeg-Bogojavljenje, za manastir Davidovicu. 

1998. - Raspeće Hristovo na oltarskoj pregradi manastira Mileševa XIII vek, u mestu Mileševo kraj Prijepolja.(Nemanjićka zadužbina) 

1999. - Tri ikone (Deisis)- Ikona Gospodnja, Presvete Bogorodice i Sv.Arh.Gavrila 3m x 1m za manastir Kumanica.(Nemanjićka zadužbina) 

2000. - Živopisana kapela posvećena Sv.Filaretu Milostivom u Vladičanskom dvoru Eparhije Mileševske u Prijepolju. 

2001. - Celivajuća ikona Sv.Vasilija Ostroškog i celivajuće Raspeće Hristovo za sabornu crkvu u Prijepolju. 

2002. - Ikonostas za manastir Sv.Arhangela Gavrila-Kumanica XIV vek,u mestu Vrbnica kod Bijelog Polja.(Nemanjićka zadužbina) 

2002. - Celivajuća ikona i rezbareni kivot za Sv.Grigorija Kumaničkog u manastiru Kumanica. 

2002. - Oslikani i izrezbareni polijelej za manastir Kumanica. 

2004. - Ikonostas za crkvu Rodjenja Hristovog na Zlataru u mestu Panorama. 

2005. - Ikonostas za manastir Dubnica XIV vek, na Zlataru u selu Božetići kod Nove Varoši.(Nemanjićka zadužbina) 

2005. - Litijska ikona Sv.Vasilija Ostroškog Čudotvorca 2m x 1m za sabornu crkvu u Prijepolju. 

2008. - Ikonostas za crkvu Sretenja Gospodnjeg u mestu Ranče Polje kod Pljevalja. 

2008. - Ikonostas za crkvu Sv.Arhiepiskopa Save Srpskog u mestu Sopotnica na Jadovniku. 

2009. - Ikonostas za crkvu Sv.Nikolaja Žičkog i Ohridskog u mestu Kolovrat kod Prijepolja. 

2010. - Ikonostas za crkvu Sv.Proroka Ilije u mestu Jabuka kod Pljevalja. 

2010. - Ikona Sv.Proroka Ilije 2.4m x 1.2m iznad ulaza u istoimenu crkvu na Jabuci. 

2011. - Ikonostas za crkvu Sv.Vem.Georgija u mestu Guke kod Pljevalja. 

2011. - Ikona Belog Andjela 1.2m x 0.8m za Njegovu Svetost Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja. 

2011. - Ikona Belog Andjela 60 x 50 cm za Premijera Rusije Gospodina Vladimira Putina. 

2012. - Ikonostas za manastir Sv. Joakima i Ane (Manastir Janja) u mestu Rutoši kod Kokinog Broda u opštini Nova Varoš.(Nemanjićka zadužbina) 

2012. - Četiri prestone ikone Starozavetnih Proroka za postojeći ikonostas u crkvi Sv.Nikolaja Žičkog u mestu Kolovrat kod Prijepolja. 

2012. - Ikona Svetog Velikomučenika Georgija 115 x 65 cm za Premijera Srbije Gospodina Ivicu Dačića.

2013. - Ikona Belog Andjela 60 x 50 cm koju je Premijer Srbije Gospodin Ivica Dačić, na filmskom festivalu `Kustendorf` u Drvengradu, 20.01. uručio glumici Moniki Beluči.

2013. - Polijelej od 12 ikona sa predstavama Presvete Bogorodice, veličina 30x20 cm, za manastir Svetog Joakima i Ane (Manastir Janja) u selu Rutoši kod Nove Varoši.

2013. - Ikonostas za Manastir Svete Trojice, koji se nalazi izmedju Prijepolja i Nove Varoši u mestu Gornja Bistrica.

2014. - Tri freske u trpezariji Manastira Kumanica- Presveta Bogorodica Jerusalimska, Tajna Vecera i Gospod Isus Hristos, 1.20 x 1 m.

Ivan Kovalčik Mileševac je svoju dušu predao Bogu 2017. Sahranjen na groblju u Sremskoj Kamenici.


NOVO
DELO SA SVOJSTVIMA KULTURNOG DOBRA