Stane Kumar

1910 - 1997.

Stane Kumar (1910-1997) , slikar , grafičar , ilustrator , pisac , 1941 , diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti . U mladosti pokazivao je ljubav prema likovnoj umetnosti. Dakle , u II Nacionalnog gimanziji Poljane , kao i u srednjoj školi , učio je crtanje , uključujući Božidara Jakaca i Antona Koželja . U srednjoj školi je počeo objavljivati ​​satirični humor magazin Brencelj , " četvrta generacija " , koji je otvoren u 1928 u JAKOPIĆ paviljonu u Ljubljani . Impresioniran slikara Nikole Pirnat . Godine 1932 , on je uhapšen  zbog satiričnih crteža za koje se sumnja da su za  komunističku propagandu . Između 1932 i 1933 godine radio je za Delavski pozornicu , koje je tada bio na čelu Ferdo Delak . Tamo je upoznao slikar i scenografa Ljuba Ravnikar pa  su zajednički osnovali scenografiju za radnike pozornice . Godine 1933 , upisao se na Filozofskom fakultetu na Odseku za istoriju  umetnosti i arheologiju  . U isto vrieme , radio je u grafičkom studiju. Reklamiranje firmi u Ljubljani , zajedno s Maxim Sedej i Ljubo Ravnikar .

Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji , gde je upisao u 1937 , on je studirao slikarstvo kod prof . Ljube Babića , grafike kod prof . Tomislava Krizmana i crtež kod Hegedušića . Godine 1938 bio je jedan od osnivača " gruda " . Grupa , koja je naslednik hrvatske grupe " Zemlja " , kombinovajući napredne slovenske samouke slikare. .

U 1942 , Kumar je bio odveden u logor Gonars , gde su  već bili slikari Nikola Pirnat , Nande i Drago Vidmar ,Vlada Lamut , Vito Globočnik i Bojan Stupica .  Bilo je niz umetničkih dela koja svedoče o stradanjima u logoru . Kumararevi crteže dece koji su se dogodili u tom razdoblju su najšokantniji svedočenje od talijanskog zatočeništva .

Godine 1945 , Kumar je prvi put izlagao kao slikar , na zajednočkoj izložbi " primorskog umjetnika " u Trstu i Gorici . Samostalno  po prvi put izlaže na javnoj površini Šišenski željezničke ljevaonici u Ljubljani 1946 .  1952 predsednik slovenskog udružrnja likovnih umetnika . Godine 1962 dobio jestipendiju Prešern  i otišao na studijski boravak u pariz i 1968 na studijsko putovanje  po Americi . Pored slikarstva i uvek je radio kao ilustrator za izdavačku kuću , Radničko jedinstvo.