Vladan Subotić

1940 -

Vladan Subotić rođen je 1940. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967. godine, a od 1969. godine je član ULUS-a.

Na specijalizaciju u Pariz otišao je 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, kao jedini sa prostora biše Jugoslavije. Na Akademiji lepih umetnosti (Beaux Arts) usavršavao se kod čuvenog profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika. Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostrnih priznanja za svoj rad.

Početkom ’80-ih umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u Kulturno istorijsku baštinu Jugoslavije.

Tvorac je novog pravca u slikarstvu – POETIKOARSIZMA koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje. To je sinteza nežnih poetskih osećanja u literaturi, arhitekturi, koja su preneta na platno sa svim elementima slikarskog izraza.

Tokom bombardovanja 1999. godine Vladan Subotić je učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije.

Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom Fransoa Miterana, bivšeg francuskog predsednika, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope - Mišela Platinija, predsednika UEFA, Johana Krojfa, legendarnog holandskog fudbalera i trenera, Điole Ćinkveti, italijanske pevačice, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Đine Lolobriđide, Oracia Karpanelija, likovnog kritičara, Maura Kaziragija, režisera i scenariste, Renco Guaskoa, likovnog kritičara...

O umetničkom stvaralaštvu Vladana Subotića snimljeno je više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova, napisano je više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu.