Pavel Nikolajevič Filonov

1883. - 1941.

Pavel Nikolajevič Filonov  (1883-1941.)  vrhunski ruski slikar, grafičar, pesnik, teoretičar umetnosti.

Rođen je u siromašnoj porodici u Moskvi 1883. godine. Od detinjstva, on je morao da se suočava sa teškoćama. Rano ostao bez roditelja, morao je da se snalazi i najpre je zarađivao za život retuširanjem fotografija, slikao plakate za raznu robu. 1897. godine preselio se u Sankt Peterburg, gdje je počeo učiti slikarstvo. 1908. godine, sa 25 godina Filonov upisuje  u St. Petersburgu Akademiju umetnosti, ali 1910. je izbačen jer se odvažio da digne pobunu protiv diktata profesora Akademije, koji su želeli da svojim učenicima nametnu klasične standarde u slikarstvu.

Gotovo samouk, čovek velikih intelektualnih sposobnosti, nikada nije prodao svoje slike i nije slikao po narudžbi. Privatne lekcije u izradi Pavel Filonov je Lav Evgrafovich Dmitrieva Kavkazu, graver na bakru, bakropisac i slikar, posjeti njegov "Radionica za studente". 1911. godine, umjetnik ide na hodočašće. U roku od šest mjeseci, on putuje pješice preko Rusije, Bliskog istoka, Italiji i Francuskoj. Da plati za hranu i sklonište, slikao zidovi u tim kućama gdje postoji sklonište.

Tokom Prvog svjetskog rata, Pavel Filonov Borio se na rumunskom frontu. Bezuvjetno prihvatio Oktobarske revolucije, izabran je predsjednik izvršnog odbora Dunavske regije. Kada se vratio u Petrograd, osnovao je slika studio, koji je stvorio scenografija za brojne pozorišne produkcije, ilustracije u finskom epski "Kalevala".Dva djela, napisana 1910. godine, predviđeno razvoj analitičke metode umjetnika. Ovaj "seljačkoj porodici" i "glava", zbog čega Pavel Filonov je izbačen iz Akademije. Njegovi savremenici nisu ih razumiju.

"Svet cvjeta" - ime koje daje vlastiti sistem umetnice analitičkih umjetnosti, što je eksperimentima rezultat kubofuturisticheskogo preduzimaju ga 1913-1915, respektivno. To karakterizira je vrlo svestran način i detalizovannye - slika je nastala iz tačke na zajedničku sliku ( "kao klijanje zrna") od najtanjih na četke i oštre olovke na relativno ravnu površinu. Slike imaju više gledišta (kao u kubizam), ali na osnovu principa istovremenosti, što je tipično futurizma. filozofija umetnika je izražena u radu "na svijetu cvetanja Cvijeće" 1915. godine. Tada je revidiran i objavljen u formi "deklaracije" 1923. godine, kada je Filonov Pavel Nikolajevič imenovan je predavač na Petrogradu Akademiji umetnosti. "Ideologija Analitičke umjetnosti" objavljen je 1930. godine.

Uprkos činjenici da je njegov neverovatan talenat je prepoznat u 1920., umjetnik kasnije pronalazi razumijevanja među kritičarima. Izložbu u Ruskom muzeju u stvari zabranio, i studenti i prijatelji ga napustili. Mikhail Larionov i Natalia Goncharova emigrirao, Velimir Khlebnikov umro. On sam nije učinio pokušavaju pronaći izlaz, jer je on bio netolerantan bilo kompromisa. On je odbio da učestvuje na izložbama u Parizu, Dresden, Venecija, SAD. Filonov želio da svoje radove na prvi u domovini, on je sanjao o stvaranju muzeja analitičkih umjetnosti. Tri puta je odbio ponudu jednog profesora na Akademiji umjetnosti, motiviranje svoju odluku, rekavši da je bio strah od nedosljednosti s položaja. U 1930-ih, život promijenio na gore. Ali bez obzira na nevolje, nastavio je da kreativni potrage. Međutim, hladnoće i gladi pobijedio. 3. decembar 1941, na početku opsade Lenjingrada, Pavel Filonov pronađen je mrtav u svom stanu.


25000 €