Vladimir Varlaj

1895. - 1962.

Varlaj Vladimir, hrvatski slikar i grafičar (Zagreb, 25. VIII. 1895 – Zagreb, 14. VIII. 1962).

Rođen je 25. avgusta 1895. u Zagrebu, u skromnoj željezničarskoj porodici, koja se po potrebi službe često selila, pa deo detinjstva provodi u Bjelovaru, a naton toga seli u Karlovac, gde pohadja Realnu gimnaziju.

1911. nastavlja školovanje u Zagrebu, najpre dve godine u privatnoj slikarskoj školi Tomislava Krizmana, pa 1913. prelazi na Višu školu za umetnost i obrt, gde ostaje dve godine. 1915. biva mobilizovan (sa jedinicom stiže i na ruski front). 1917. vraća se iz vojske kao ratni vojni invalid. Godinu kasnije boravi u Pragu, gde upisuje studije slikarstva na Akademiji, ali ne diplomira. 1934. kao izrazito afirmisan slikar, iza koga je već najplodinje i najintenzivnije razdoblje stvaranja, diplomira na Akademiji likovih umetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Posebnim odobrenjem omogućeno mu je da pohađa samo dva semestra nastave.

od 1919. izlagao na Proletnjem salonu. Uz V. Gecana, M. Trepšea i M. Uzelca bio je čvršće od ostalih savremenih hrvatskih slikara vezan uz kubističke  i ekspresionističke metode likovnog izraza. Glavna su mu tema bili krajolici, koje u uljanim slikama suzdržanih tonova oblikuje na plastično-konstruktivan način stvarajući dela, koja se po doživljaju smirenosti i tišine ubrajaju u magični realizam. U kasnijem razdoblju je istančanim harmonijama boja slikao uglavnom mrtve prirode  i prozračne akvarele krajolika iz primorja  i predele oko Velebita.

Vladimir Varlaj umro je 15. avgusta 1962. godine u Zagrebu.