Endre Farago

1929. - 1986.

Nakon dužeg bolovanja, u pedeset i sedmoj godini (rođen je 1929. godine), preminuo je u Zagrebu 22. avgusta slikar i dizajner Endre Farago (Subotičke novine ovu vest objavljuju 29. avgusta). Kao likovni stvaralac, naročito u tapiseriji, stekao je i međunarodni ugled. Njegove dinamične kompozicije jarkih boja i ekspresivnog gesta krase turističke objekte Jalte i Sočija na Krimu, hotele u Dubrovniku, Opatiji , Poreču, na Brionima i brojnim drugim enterijerima javne i reprezentativne namene u zemlji i van nje.

Kreativna plovidba umetnika u nezaborav trajnih vrednosti, započeta je u Subotici i vojvođanskim umetničkim kolonijama, počevši od prve samostalne izložbe 1953. godine u predvorju Narodnog pozorišta. Rano se okrenuo tapiseriji i među prvima se opredelio za savremenu primenu ove drevne umetničke discipline. Početkom 1968. na poziv osnivača tvornice tafting tepiha u Zaboku, otišao je u Zagreb, a odatle na usavršavanje u SAD.

Zaputivši se iz zavičaja (rođen je u Oromu, a mladošću je vezan za Suboticu), utkao je ritmove i boje vojvođanskih prostranstava u preko hiljadu kvadratnih metara tapiserija. Učešćem na preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, sa dvanaest samostalnih, delima pohranjenim u muzejima Subotice, Sente, Bečeja i brojnim kolonijama, ovaj slikar je označio svoju ulogu i utemeljio mesto u našoj savremenoj umetnosti.