Petar Mladenović

1923. -

На Факултету примењених уметности од 1952. до 1961. године.

Академски сликар Петар Младеновић рођен је у Београду 1923. године у коме је завршио основну школу »Филип Вишњић« и Четврту мушку гимназију. У току рата похађао је Школу за примењену уметност. Прикључио се НОБ-у и био на Сремском фронту. Радио је за Врховни штаб у оквиру сликарског одељења.

Примљен је на Академију ликовних уметности у Београду. Студирао је код професора Ивана Табаковића, Недељка Гвозденовића и Марка Челебоновића. Дипломирао је 1950. године. Постављен је за професора у Шестој мушкој гимназији. Прелази на Академију за примењене уметности, 1952. године, прво као хонорарни наставник, а затим у звању доцента за предмет Писмо на катедри Графика.

Од 1962. године има статус слободног уметника. Био је члан групе »Лада«. На Међународној изложби »Цвеће 1969« у Паризу добио је награду и диплому. Медаљу Оr anusara, за израду уникатне повеље и ликовну опрему изложбе »Камбоџа«, добио је од Нородома Сиханука. Издвајамо његову изложбу у галерији »Le Carrefour Des Arts« – Монтреал, Канада.

Самостално је излагао у Београду, Стокхолму, Милану, Монтреалу, Чикагу и другим градовима. Учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Међу њима и на ЈАТ-овој »Изложби над Атлантиком«.

Ангажован је на опреми велике изложбе, посвећене нашој земљи и нашим људима, одржане у Југословенском павиљону на ЕКСПО-у, такође у Монтреалу. Поред ове извео је ликовне опреме бројних изложби у земљи (Загреб, Нови Сад, Београд) и иностранству (Њу Делхи, Утрехт, Хелсинки, Стокхолм). Опремио је више репрезентативних албума за председника Тита и друге државнике.

Има запажене радове из области примењене графике: ликовна решења и реализације поштанских марака , диплома, повеља, значки, шпица за филмове.
Бавио се илустрацијом и опремом књиге. Има графичке радове везане за плакат.
Данас живи и ради у Чикагу.