Stojan Ćelić

1925 - 1992

Stojan Ćelić  rođen je 1925. godine. Bio je slikar, likovni kritičar i teoretičar, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored uljanih slika radio je grafike, crteže, mozaike, tapiserije, ilustracije knjiga, likovna rešenja korica i scenografije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Izlagao je u zemlji i u inostranstvu. Autor je knjiga "Između sveta i slike" i "Sudbina skulpture" . Takođe je napisao i nekoliko monografija i mnoge tekstove o likovnoj umetnosti. 

Razvoj apstrakcije kod umetnika ide iz dve dominantne teme pedesetih godina, prva je pejzaž, druga je portret, kaže Lidija Merenik, istoričarka umetnosti. To su teme na kojima Ćelić tokom pedesetih godina iskušava svoje slikarske metode koje će u potpunosti, kroz oblike apstrahovanja predmetnog i stizanja do asocijativnog i bespredmetnog primenjivati od šezdesetih pa do devedesetih godina, do svoje smrti.

Stojan Ćelić, akademski slikar, profesor i dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, bio je ne samo akter svog vremena već i njegov tumač u oblasti likovne teorije. Tokom četiri decenije umetničkog rada, priredio je veliki broj samostalnih izložbi, a izlagao je i na važnim predstavljanjima naše umetnosti u svetu.