Momčilo-Moma Marković

1927. - 2013.

Momčilo Moma Marković (04.11.1927 - 28.5.2013) slikar, ilustrator i pedagog. Karijeru je započeo još tokom studija na ALU satiričnim karikaturama na temu Informbiora, objavljivanim u Ježu i Studentu. Slikarstvo je učio kod Nedeljka Gvozdenovića i Marka Čelebonovića. Diplomirao je 1955. u klasi prof. Čelebonovića, a specijalni tečaj završio je 1958. godine. Bio je jedan od osnivača umetničke grupe "Danas", u kojoj su bili i Radomir Damnjan, Marko Krsmanović i Slobodan Pejović. Markovićeva velika samostalna izložba "Anatomija prostora", održana 1961. u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić stavlja ga u prvi red srpske apstraktne umetnosti.

- Mađjioničar do pola puta, pesnik od pola, Moma Maković je zapanjujući dresirao svoje KAKO da služi onom ŠTA. Tehnika ovih slika, divlja i elegantna kao panter, poslušno preskače prepone, podmeće ledja za ideje, priskače na poziv, napisao je u recenziji ove izložbe slikar Mića Popović. Iste godine, Marković dobija i Zlatnu paletu ULUS-a.

- Umetnost nije hir. U suštini svih stvaralačkih procesa u prirodi, pa i na mojim slikama je struktura. Ali koliko god da ta struktura, dobijena sudarom pigmenta i slikarskih veziva vizuelno pleni, bitno je da ona ima i svoj likovni smisao. Svaki detalj mora biti opravdan - i sam za sebe i kao deo celine. Suština moje slike jeste prostor, a struktura je magija u službi kompozicije, rekao je Marković u intervjuu povodom izložbe "Anatomija prostora" u galeriji Kulturnog centra Beograda 1988.

Marković je bio priznat i kao ilustrator. Plaketu Zlatnog pera dobio je 1965. i 1967. Više od tri decenije je bio stalni ilustrator lista Politika. Bio je i uticajan pedagog i penziju je dočekao kao profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

O Markovićevom opusu afirmativno su pisali Pedja Milosavljević, Mića Popović, Lazar Trifunović, Kosta Vasiljković i mnogi drugi. Slikar zdravog instinkta i fini poznavalac tehnoloških procesa, Moma Marković je iz uzajamnog odnosa boja i ravnih podloga izvukao snažne slikarske zaključke i uverljiva svedočanstva o ponašanju prirode (Pedja Milosavljević, predgovor kataloga izložbe "Anatomija prostora", paviljon Cvijeta Zuzorić 1961).