Đorđe Ćapša Lazić

1954 -

Rođen 29. avgusta 1954. Sremski Karlovci-srpski vajar i slikar, koji potiče iz stare karlovačke porodice, koja se doselila tu za vreme seobe Srba.

Osnovno obrazovanje je završio u Sremskim Karlovcima a u Novom Sadu je završio srednju mašinsku školu i Akademiju umetnosti vajarski odsek u klasi profesora Milun Vidića (1986. godine) Član SULUV-a je postao 1986. godine, početak izlagačke delatnosti 1982. godine i bio je predsednik SULUV-a od 1992—1995. godine i u tom svojstvu pokrenuo je list, informativni bilten ove asocijacije.  Zajedno sa Žarkom Dimićem je osnovao Kulturni centar „Karlovačke umetničke radionice“ a zaslužan je i za obnavljanje Karlovačke kolonije koja od 1993. godine deluje pod nazivom Podunavska likovna kolonija. Učestvovao je 1994. godine u stvaranju Sremskokarlovačke likovne kolonije akvarela i crteža, sledeći time tradiciju Prve crtačke škole Srba koja je u Karlovcima postojala od 1809. do 1849. Godine.  Grafički oblikuje i likovno uređuje časopis Krugovi i sva izdanja Kulturnog centra.  Likovno je osmislio marketinška rešenja za Seobe Srba 1990. godine  i 150 godina Srpskog narodnog pokreta i 300 godina Karlovačkog mira 1999. godine.

Svoja umetnička dela skulpture i slike predstavio je na dvadeset samostalnih i mnogobrojnim kolektivnim izložbama. Crpeći informaciju iz vekovnog života u Vojvodini, svoje skulpture stvara iz zemlje, drveta, pleve, trske i prirodnih pigmenata uz pomoć vode i vatre kao tehnoloških elemanata.

Dobitnik je nagrade Karlovaca za 1997. godinu za stvaralački rad vajarstva i slikarstva kao i za svestran razvoj likovne umetnosti u Karlovcima. Đorđe Lazić- Ćapša je izuzetam pejsažist možda najbolji u generaciji. To umeće čini njegov pejsaž u akvarelu.

Dobitnik je „Zlatne značke“ koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo vera i dijaspora Republike Srbije za 2012. godinu za dugotrajan doprinis u širenju kulture.

U izboru veb časopisa za savremenu likovnu umetnost „Art Magazin“ izložba „Rađanje prostora“ proglašena je za najbolju izložbu u 2006. godini na području Srbije.

Likovnu poetiku Đorđa Lazića-Ćapše obradila je i Televizija Vojvodine-redakcija dokumantarno obrazovnog programa i snimljen je film „Građenje“ autora Svetlane Paročki. Film je nagrađen na više međunarodnih festivala.