Milivoj Uzelac

1897. - 1977.

Rođen je 23. jula 1897. godine u Mostaru.  U Banja Luci završava gimnaziju, gde se upoznaje i druži sa Vilkom Gecanom, još jednim klasikom hrvatske moderne umetnosti. Tada počinje slikati, a 1912. godine se sa porodicom seli u Zagreb gde povremeno pohađa Akademiju pod vodstvom Tomislava Krizmana i kasnije Otona Ivekovića.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata beži od mobilizacije u Prag gde radi sa češkim slikarom Janom Preislerom. Tamo s još trojicom slikara (Vilko Gecan, Marijan Trepše i Vladimir Varlaj – formira Grupu četvorice i dolazi u dodir s umetnošću ekspresionizma u čijem stilu će njihova grupa najviše stvarati.

Završetkom rata 1919. godine vraća se u Zagreb gde s ostalim članovima družine redovno izlaže svoja dela na Prolećnom salonu. U tom razdoblju nastaju njegova najpoznatija remek-dela. 1923. godine seli se u Pariz gdje stiče visok ugled. U Francuskoj ostaje do svoje smrti.

1971. je u Modernoj galeriji u Zagrebu održana njegova prva retrospektivna izložba. Od 27. novembra 2008. do 11. januara 2009. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održana je druga njegova retrospektivna izložba na kojoj su skupljene slike iz velikog broja galerija, privatnih zbirki, kao i neka njegova nepoznata dela.

 

Umro je 6. juna 1977. godine u Contignacu, Francuska.