Ernest Nelson Sandgren

1917 - 2006

Nelson Sandgren je bio slikar i štampar koji je u periodu od 1948. do 1986. godine predavao na Državnom univerzitetu u Oregonu. Izlagao je svoje radove u Oregonu, Vašingtonu i Kaliforniji, dok je učestvovao na kulturnoj sceni doline Villamette Vallei iz srednjeg veka, koja je uključivala njegov fakultet, kolege i druge u raznim kreativnim poljima.

Ernest Nelson Sandgren rođen je 17. decembra 1917. godine u Dauphinskom, Manitobi, Kanadi, od roditelja Beulah i Samuel Sandgren. Porodica se preselila u Čikago i, kada je Nelson bio u tinejdžerima, u Portland. On se oženio sa Olive Palm, rodjenom u Portlandu.

Sandgren je pohađao Linfield College u McMinnvilleu, gde je igrao bejzbol, pevao u kvartetu i sreo Bernarda Geisera (1887-1965), episkopalnog sveštenika i umetnika, koji je u Nelsonu probudio ideju o umetnosti kao dubokom ljudskom poduhvatu. Geiser je ostao doživotni prijatelj i mentor.

Prebacivši na Univerzitet u Oregonu, Sandgren je 1943. godine stekao diplomu Bachelor of Arts. Nakon služenja u američkoj vojsci, vratio se na Univerzitet u Oregonu na Bill GI studije sa slikarima Jackom Vilkinsonom, Andrevom Vincentom i Davidom McCosh-om. Diplomirao je 1948. godine, a zatim nastavio studije na Univerzitetu Michoacan, Meksiko, sa slikarkom Alfredom Zalcem. Tokom leta 1953. upisao se na Chicago Design Institute.

1948. godine, Gordon Gilkei, predsedavajući odseka na Oregon State College (sada univerzitet), angažovao je Sandgrena da predaje slikarstvo. Podstakao ga je da preuzme i štampariju. Inspirisan radom Džona Rokusa, njegovog kolege na fakultetu, Sandgren je naučio litografiju i drvorez. Penzionisan je sa Univerziteta u Oregonu 1986. godine.

Sandgrenova karijera u državi Oregon poklopila se sa bogatim kulturnim procvatom u Corvallisu i dolini Villamette. Njegove kolege iz oblasti umetnosti, Gilkei, Rock, Paul Gunn, Demetrios Jameson i drugi, bili su grupa posvećena nastavi i ličnom profesionalnom razvoju. Pisac Bernard Malamud, na fakultetu od 1949. do 1961. godine, dodatno je obogatio kreativnu klimu u školi i postao bliski prijatelj Sandgrena. Još jedan dugoročni saradnik Corvallis bio je plesač Robert Irvin. Sandgren je takođe bio prijatelj sa portlandskim umetnicima C.S. Priceom, Amandom Sniderom, Louisom Buncem i Jackom McLartijem. Njegov rad je predstavljen na dve jednodnevne izložbe (1952. i 1957. godine) i nekoliko grupnih izložbi u Muzeju umetnosti Portland.

Kao i mnogi savremeni umetnici u Oregonu, Sandgrenovo interesovanje bilo je vezano za pejzaže u Oregonu, naročito u dolini Villamette i obale Oregona. 

Radovi Nelsona Sandgrena se nalaze u zbirkama Muzeja umetnosti u Portlandu, Muzeja umetnosti Coosa, Muzeju umetnosti Hallije Ford, Univerzitetu u Oregonu, Muzeju Viktorije i Alberta, nekoliko korporacija i po privatnim zbirkama.