PREMINUO JOŽE CIUHA

13.04.2015.

Istaknuti slovenački slikar Jože Ciuha preminuo je juče, dve nedelje pre 91. rođendana, javila je Radio televizija Slovenije.

Prošlog aprila, povodom njegovog 90. rođendana, u Beogradu mu je priređena reprezentativna monografska izložba u Galeriji SANU, a u isto vreme i izložba slika u galerija Rima u Kragujevcu.


Jože Ciuha je rođen u Trbovlju 26. aprila 1924. godine. Studirao je na ljubljanskoj Akademiji kod znamenitih profesora Gabrijela Stupice, Božidara Jakca, Marija Pregelja i Slavka Pengova.

 

Od 1950-tih godina je započeo velika putovanja, od Pariza do zemalja Dalekog Istoka, kasnije Južne i Severne Amerike, sakupljajući znanja i impresije koje je transponovao u svoja dela.


Zajedno sa Zoranom Kržišnikom bio je jedan od osnivača Grupe 69 koja je okupljala najistaknutije umetnike Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.


Izlagao je širom sveta u najprestižnijim muzejima i galerijama i dobio brojne nagrade. Njegova dela, pored izrazito angažovanog, humanističkog sadržaja, odlikuje poseban likovni jezik koji figurativan izraz preoblikuje ka apstraktnom.
Objavio je nekoliko knjiga putopisa i izradio brojne ilustracije.

 

 

Živeo je na relaciji Ljubljana, Pariz i ostrvo Šipan.