Milan Kešelj

1949. - 2017.

Iako je u proteklim godinama više puta boravio u gradu svetosti, ovom prilikom je Milan Kešelj prvi put došao kao Amerikanac u Pariz. Roden je 1949. godine u Savinom Selu, nedaleko od Vrbasa. Završio je graficki odsek Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu 1969. godine i studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1973. godine clan je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Clan je Académie Européenne des Arts France od 1983. godine i California association of bay area artist. Živeo u Sjedinjenim americkim državama u Pitsburgu, nedaleko od San Franciska, u Kaliforniji od 1993. godine, i povremeno u Savinom Selu. 

Na domacoj i svetskoj umetnickoj sceni prisutan je skoro 40 godina. Za svoje stvaralaštvo dobio je veliki broj nagrada i priznanja. Sedam puta je nagradivan u tadašnjoj Jugoslaviji na republickim i pokrajinskim izložbama. Dobitnik je pet znacajnih medunarodnih nagrada. Na Devetom internacionalnom festivalu slikarstva Cagnes-Sur-Mer 1977. godine dodeljena mu je specijalna nagrada žirija. Laureati su i cuveni Victor Vasarely, ?esus Soto, Yaacov Agam, Pierre Alchinsky i drugi. Potom su usledile nagrade na Šestom medunarodnom bijenalu originalnog crteža u Rijeci 1978. godine i Devetom medunarodnom bijenalu originalnog crteža u Rijeci 1984. godine. Nagradu grada Nirnberga i nagradu firme Faber-Castell dobio je na Trecem internacionalnom trijenalu crteža u Nirnbergu 1985. godine. Za uspešan rad u razvijanju kulturne delatnosti i afirmaciju umetnosti Milanu Kešelju je 1989. godine dodeljena Zlatna znacka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije u Beogradu.(...)

Svoja dela Milan Kešelj izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Jugoslaviji, Evropi i Sjedinjenim americkim državama.