Laslo Kerekeš

1954 - 2011

László Kerekes rođen je 1954. godine u selu Bácskossuthfalva (Stara Moravica u Vojvodini). Preminuo je 2011. godine u Berlinu.

Bio je multimedijski umjetnik i performer, začetnik trans-avangardnog slikarstva u Jugoslaviji. Pridružio se Grupi Bosch+Bosch na Szombathyjev poziv 1971. i bio njezinim članom do 1975. g. Od 1988. živio je i radio u Zapadnom Berlinu. Na svoj pedeseti rođendan, 2004. godine, simbolično se povukao iz javnih umjetničkih nastupa. Od 1976. do 1982. putovao je Azijom, Europom i Afrikom. Godine 1980. diplomirao je kao konzervator na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Godine 1984. postao je grafički dizajner Új Symposiona, vojvođanskog avangardnog časopisa, na jednogodišnji mandat. Redatelj Aleksandar Davić iz Novog Sada napravio je njegov video-portret (Novosadska TV, 1985.).

Istovremeno sa studijem konzervacije u Beogradu, postupno je odustao od nematerijalnih metoda jezičnog izraza i uronio u slikarstvo, napuštajući Grupu Bosch+Bosch. Nakon emigracije u Berlin, njegova je umjetnost ponovno bila prožeta multimedijskim pristupom. Od 1993. godine aktivan je u pokretu Muzeja umjetnika koji je pokrenuo Emmett Williams. Donirao je dvanaest djela iz mješovitih medija Zicterskoj duhovnoj republici osnovanoj u Oromhegyesu (Trešnjevac, Vojvodina), pod uvjetom da se nakon tjedan dana postave u Muzej slobode, drugim riječima, zakopaju pod zemljom.  Godine 2005. predstavio je širokokutnu digitalnu cameru obscuru, pogodnu za umjetničku fotografiju, koji nije samo izumio, već i izradio. Snimljen njegovim usavršenim digitalnim fotoaparatom, prvi kratki film koji je ikada snimljen bez objektiva prikazan je na ceremoniji otvaranja eksperimentalnog filmskog festivala Berlinale Directors Lounge (Berlin, 2007). 

Njegove glavne teme u prvoj polovici 70-ih bile su zabilježavanje tragova, intervencije i otisci povezani uz land art. Kad su 1972. godine isušila jezera Palić i Krvavo jezero pored Subotice, napravio je "korekciju krajolika" crtajući pruge, znakove definirane prema njegovom koordinatnom sustavu, na dnu jezera. Istodobno su njegove aktivnosti uključivale mail art, kseroksidnu elektrografiju, eksperimentalni film i akcije nadahnute Fluxusom. 1971. godine, u časopisu Új Symposion objavljeni su brojni eksperimentalni stripovi i pisane konkretne pjesme.