Josip Puco Pintarić

1927. - 2017

Rođen je  19. ožujka  1927.  godine u Novoj Gradiški. Izlaže od 1963. godine na kolektivnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i najpoznatijim galerijama svijeta. Njegove slike nalaze se u brojnim galerijama i  privatnim  zbirkama diljem svijeta.

      Slikama se počeo  baviti u ranoj mladosti, u tijeku školovanja. Od 1960. godine otpočinje sa slikanjem na staklu, a od  1962. godine koristi se uljanim bojama.

       Od prve izložbe u Novoj Gradiški 1963. godine redaju se izložbe  u Vukovaru i Vinkovcima do izložbe u Galeriji naivne umjetnosti u Zagrebu 1971. godine, koja Pintariću  daje  dodatni  poticaj i nadahnuće za  osebujnost koju postiže u naivnoj umjetnosti. O tome najbolje govore kritike vrsnih poznavatelja te vrste umjetnosti. Pintarić uz brojne izložbe  u Hrvatskoj  i gradovima bivše Jugoslavije izlaže  u svjetskim metropolama i brojnim gradovima diljem svijeta: Milanu, Beču, Munchenu, Bernu, Genevi, Bew Yorku, Victoriji, Australiji i Japanu.

      Nezaobilazan  dio Pintarićeva života je glazba koja se isprepliće sa slikarstvom i svakodnevnim životom. Autor je niza pjesama koje se najčešće izvode  na požeškom festivalu  „Zlatne žice“. Neke su poprimile obilježja  starogradskih pjesama. Novogradiščanima je najdraža Ulicama Gradiške Nove,  svojevrsna gradska himna.

     U njegov dom u Maloj  dolazili su na nezaboravna  druženja poznati  novogradiški  kulturni djelatnici i prijatelji. Često su se  ta druženja znala pretvoriti u Pucina  poznata „gibanja“  do prijatelja  u Novoj Gradiški i okolnim selima. Znala su potrajati i nekoliko dana.

     Znao je reći da je Mala njegovo gnijezdo iz kojeg se daleko ne udaljava. Na more nije išao, jer mu, kako je znao reći, pored Slavonije  nikad nije nedostajalo. Slikao je i drugovao sa svojim težacima i  težakinjama, njihovim mukama i radostima.   Tugovao je  za zaboravljenom slavonskom tradicijom i rado se sjećao vremena  kada se živjelo teže, ali zadovoljnije. Njegov je  dom pored Malčanske šume, bio i atelje i galerija, i mjesto  u koje su  svraćali  Novogradiščani, Malčani i Cerničani. Razgledale su se njegove slike i mogle recitirati kao pjesma, a uz dobro  vino i otpjevati.

   -Najprije napišem i uglazbim  pjesmu, a potom naslikam, sliku – znao je reći.

    Zahvaljujući Hrvatskoj glazbenoj uniji i Agenciji novogradiško glazbeno ljeto 2003. godine, predstavljen je njegov slikarski i glazbeni opus. Izdana je jedinstvena  zbirka pjesama „Kad šume sanjaju“. Njena osobitost  je u tome što su uz pjesme i notni zapisi, a uz njih po jedna od Pintrićevih slika. Sastavni dio zbirke je i CD na kome su njegove najpoznatije pjesme  od kojih su neke  prihvaćene kao narodna baština.

   Iako je  doživio duboku  zavidan broj godina mladenački duh ga nije nikada napustio. Znao je reći da je  živio život u kome nije volio folirante i da mu je takav život  sačuvao  vitalnost i održao  stvaralački duh.

    Josip Pintarić Puco nagrađivan je brojnim priznanjima. Dobitnik je i  NAGRADE GRADA NOVA GRADIŠKA. Najviše gradsko priznanje dodijeljeno mu je  za životno djelo na području glazbene i likovne umjetnosti te  za promicanje Grada Nova Gradiška izvan granica Republike Hrvatske.


2500 €
DELO SA SVOJSTVIMA KULTURNOG DOBRA