Josip Puco Pintarić

1927 - 2017

Rođen 19. marta 1927. godine u Novoj Gradišci. Od 1963. godine izlagao je na kolektivnim i nezavisnim izložbama u Hrvatskoj i najpoznatijim galerijama sveta. Njegove slike su u mnogim galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.
      Slikanjem je počeo da se bavi u ranom detinjstvu, tokom školovanja. Od 1960. započeo je slikanje na staklu. Od prve izložbe u Novoj Gradiški 1963. godine redjaju se izložbe u Vukovaru i Vinkovcima, do izložbe u Galeriji naivne umetnosti u Zagrebu 1971. godine, koja Pintariću daje dodatni podsticaj i nadahnuće za autentičnost, koju postiže u naivnoj umetnosti. Ovo najbolje opisuju kritičari poznavaoci te vrste umetnosti. Pintarić, uz brojne izložbe u Hrvatskoj i gradovima bivše Jugoslavije, izlaže u svetskim metropolama i brojnim gradovima širom sveta: Milanu, Beču, Minhenu, Bernu, Ženevi, New Yorku, Australiji i Japanu.

      Neizbežni deo Pintarićevog života je muzika koja se prepliće sa slikanjem i svakodnevnim životom. Autor je serije pesama koje se najčešće izvode na Požega festivalu "Zlatne žice". 
     U njegov dom u Maloj, dolazili su čuveni kulturni radnici i prijatelji na nezaboravna druženja. Često su ta okupljanja pretvarana u svojevrsne šetnje po Novoj Gradišci i okolnim selima što je znalo da potraje i po nekoliko dana.
     Mogao je reći da je Mala gnezdo od kog ne ide daleko. Nije išao na more, jer mu, kako je govorio, ne nedostaje pored Slavonije. Obožavao je i udruživao se sa svojim teško zarađenim i vrednim radom, njihovim patnjama i njihovim radostima. Drugovao je sa zaboravljenom slavonskom tradicijom, družio se sa slavonskim seljacima i rado se sećao vremena kada se živelo teže, ali zadovoljnije. Njegov je dom pored Malčanske šume, bio i atelje i galerija, i mesto u koje su svraćali Novogradiščani, Malčani i Cerničani. Razgledale su se njegove slike i mogle su se recitovati kao pesma, uz dobro vino i pevanje.
    Zahvaljujući Hrvatskoj muzičkoj uniji i Agenciji za novogodišnji muzički festival 2003. godine predstavljen je njegov slikarski i muzički opus. Izdata je jedinstvena zbirka pesama "Kad šume sanjaju". Njena karakterističnost je da su pored pesama i notni zapisi, a pored svake, jedna od Pintarićevih slika. 
   Iako je napunio zavidan broj godina, mladalački duh ga nikada nije ostavio. Znao je reći da je živeo životom u kom nije voleo folirante i da mu je takav način života pomogao da zadrži mladalački i  kreativni duh.
    Josip Pintarić Puco je nagrađen brojnim nagradama. Najviše gradsko priznanje dodeljeno mu je za životno delo na polju muzike i umetnosti i promovisanju grada Nova Gradiška izvan granica Republike Hrvatske.  Preminuo je 2017. godine u 90-toj godini života