Olga Jevrić

1922. - 2014.

Olga Jevrić rodila se 29. septembra 1922. godine. u Beogradu. Diplomirala je Muzičku akademiju u klasi profesora Ćirila Ličara (1942-1946), Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića (1943-1948). Kod istog profesora završila je i postdiplomske studije (1949). Studirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu (1949-1953). Studijski je boravila u Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Francuskoj, Poljskoj, Austriji, Grčkoj, Turskoj, Rusiji, Engleskoj i Holandiji, a 1966. boravila je godinu dana u SAD.

Prvi put je izlagala 1948. u Beogradu na Izložbi radova studenata Akademije likovnih umetnosti, a samostalno 1957. godine u Beogradu. Učestvovala je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na reprezentativnim izložbama savremene jugoslovenske umetnosti u inostranstvu. Njena izložba prostorne kompozicije u galeriji ULUS 1957. je snažno odjeknula na jugoslovenskoj likovnoj sceni, a godinu dana kasnije na 29. venecijanskom Bijenalu zapaža je i strana likovna kritika. 

Stvaralaštvo Olge Jevrić karakterišu doslednost, postupnost u građenju i diskretnost u variranju struktura. Nagradu ''Politike'' iz Fonda "Vladislav Ribnikar" dobila 1961.godine Za dopisnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU izabrana je 1974, a redovni član postaje 1983. Bila je član Saveta Galerije SANU i član žirija za dodelu nagrade iz fonda "Ivan Tabaković" pri SANU i jedan od najistaknutijih članova Udruženja likovnih umetnika Srbije, čiji je član postala 1949. godine.

Krajem aprila 2001. godine u Galeriji SANU otvorena je retrospektivna izložba radova Olge Jevrić kojom je zaokruženo pet decennija njenog stvaralaštva i ukazano na njen napredan i hrabar opus. Već početkom pedesetih godina prošlog veka u vreme dominacije figuracije,Olga Jevrić je raskinula sa pričom ili simbolikom u skulpturi i okrenula se samim likovnim elementima, materijalu i apstraktnom izrazu. Napravila je oštar raskid s tekovinama tada dominantnog socrealizma. U početku se bavila figurativnom skulpturom, da bi se potom jače okrenula problemu forme, prostora, materijala i mase. 

Olga Jevrić je dobitnica mnogih nagrada i priznanja, među kojima su i Sedmojulska nagrada, 1978. godine, Nagrada jesenje izložbe ULUS-a, 1990. godine, Nagrada SIZ-a za kulturu Beograda, 1988. godine i Vukova nagrada 2001. godine za izložbu u Galeriji SANU.