Rade Stanković

Danju u pozorištu oslikava scenografije, a noću ostavlja, kako kažu, pečat na šabačkoj likovnoj sceni. I tako skoro trideset godina. Rade Sanković - Stankelja je slikar prepoznatljiv u umetničkom svetu po temama i formatima.

"Ovo je jedini prozor u kvartu koji je gotovo svake noći osvetljen. Uz spokoj tame i neonke Rade Stanković decenijama u nazad ostavlja svoj otisak duše na platnu. Ja nisam izabrao noć, ona je izabrala  mene, jednostavno", kaže šabački slikar.

"Noć je čulnija nego što bi izgledala na prvi pogled, sve što je danju rasplinuto na svetlu ovde je sadržano u ova četiri zida i stvar je dogovora noći i mene", dodaje on.

Možda je to i razlog što svako njegovo platno kao da govori jezikom tišine dodaje umetnik. A sve što je na slikama je u njegovom okruženju i svaki detalj ima svoju priču.

"Ovo je opanak mog pokojnog kuma Miloja, na njemu se vidi trag života i prolaznosti, a ono šta je na meni je da zabeležim taj trenutak njegovog bitisanja u ovoj stopi i uvek bi bilo lepo njemu da neko nastavlja njegovim putem, a ja nastavljam kroz slikarstvo", kaže Rade.

Sasušeni plodovi, škrinje, vrčevi, tikve, sačuvane starine bile su i ostale njegova umetnička inspiracija. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada,  a njegove slike koje odišu sjajem patine i mirisom tradicije su u prvitnim kolekcijama na gotovo svim kontinentima. I svaka za njega karakteristično urađena u velikom formatu.

"Jedan latinoamerički pisac je opisujući zvuk kiše koja curi niz oluk rekao da je zvuk isti kao kad čovek šmrka na prozebao nos, samo malo drugačije, tako su i moji veliki formati veliki kao kod ostalih samo malo drugačije", kaže Rade.

A ono što je za likovne kritičare drugačije je to što, kako kažu,  slike šabačkog umetnika prošlih vremena i sačuvanih starina nisu u vremenu već je vreme u njima.