Ivan Večenaj

1920 - 2013.

Ivan Večenaj rođen je 18.svibnja u selu Gola koje se nalazi između rijeke Drave i mađarske granice u tzv Prekodravlju,u seljačkoj obitelji kao prvo dijete od šestero braće. Završio je 4 razreda pučke škole sa odličnim uspjehom, no zbog siromašnog stanja svojih roditelja nije mogao nastaviti školovanje. Radio je sa ocem u polju i išao u nadnice bogatijim susjedima a u zimskim danima u svojoj 15-oj godini naučio je tkati domaće platno od konoplje, te je tako,tkajući drugima, zasluživao za odjeću i obuću. U nedjelju ili kada bi padala kiša,uvijek bi uzimao olovku i papir te crtao ili precrtavao tuđe slike,tako da su neki crteži sačuvani čak iz 1934.
S grupom ZEMLJA ga u ono vrijeme nije nitko povezivao, a sam za nju nije znao ,sve do poslije II.Svjetskog rata kada se povezao u Hlebinama sa Ivanom Generalićem i Krstom Hegedušićem.Tako je 1954. prvi puta izlagao u Koprivnici sa slikarima iz Hlebina. Od tada je Ivan Večenaj izlagao samostalno i zajednički po čitavom svijetu kao jedan od najznačajnijih predstavnika Hlebinske škole i umjetnika Hrvatske naivne umjetnosti. Kroz 60 godina stvaralaštva najviše je slikao slike ulja na staklu koja su specifična za hrvatsku naivu po obrnutoj metodi slikanja.

Mnoge njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama,svjetskim muzejima i galerijama,pa tako i u Vatikanskom muzeju suvremene umjetnosti u Rimu. Izlagao je po cijeloj Hrvatskoj te bivšoj Jugoslaviji, Milanu, Torinu, Parisu, San Franciscu,Floridi,Japanu, Münchenu, Baselu,Monte Carlu,New Yorku,itd. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Njegova slika – Četiri Jahača apokalipse – izašla je u Londonu – THE BIBLE IN 20th CENTURY ART- u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći živi i mrtvi slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Bibife, Kokoschka i dr
Od rane dobi istovremeno i piše i slika,a pisanjem se intezivno počinje baviti nskon drugog svjetskog rata ali naročito zapisivanjem i sakupljanjem starih riječi,poslovica i zagonetki. Do svoje smrti (13.2.2013.) napisao je 7 knjiga: TAJNE DVORCA PEPELARE-povijest Prekodravlja i istraživanje o zidinama Pepelare za koje soznaje da su zapravo ostaci dvorca Elizabete,KRIK DIVLJE DJEVOJKE-roman, MOJEMU ZAVIČAJU-povijest sela Gole,PREKODRAVJE TAK POPEVA-zbirka pjesama,VELIKA FTICA-roman,POSLOVICE I ZAGONETKE i RJEČNIK GOLE u kojem je od zaborava sačuvao 12.000 starih riječi.

Ljubav prema svojem kraju i prirodi pokazivao je svakodnevno, te je tako uz pomoć sina Mladena sakupljao i etnografsko blago pa je tako svoju rodnu kuću pretvorio u etnografsku zbirku sa više od 1.000 predmeta. Danas je Etno-kuća Večenaj pod Zaštitom kulturne baštine Republike Hrvatske.
Obitelj Ivana Večenaja upravo dovršava i uređuje posljednju knjigu za tisak koju je Ivan Večenaj dovršio prije svoje smrti.
Umro je 13.2. 2013. godine u 93. godini života ostavivši iza sebe veliko kulturno blago i ostavštinu svojoj obitelji i Prekodravlju.


250 €
DELO SA SVOJSTVIMA KULTURNOG DOBRA