Moma Antonović

1938 - 2019.

Momčilo Moma Antonović, rodjen je u Kruševcu 1938. godine, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Kraljevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Kod istog profesora završio je i postdiplomske studije. Član je ULUS–a od 1964. godine. 

Bio je redovan profesor i dekan (u tri mandata) na Fakultetu likovnih umetnosti za predmete slikanje i crtanje. Kao gostujući profesor predavao ne na fakultetima u Budimpešti i Edinburgu. 1989. godine, postavljen je za direktora medjunarodnog istraživačkog programa ”Umetnost i mladi talenti ” EUROPEAN CENTER FOR PEACE AND DEVELOPMENT UNIVERSITY FOR PEACE ESTABLISHED BY THE UNITED NATIONS.

Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Nemačkoj, Madjarskoj, Škotskoj, Holandiji, Španiji. Imao je preko 70 samostalnih i izlagao je na preko 600 izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija. Dobitnik je više desetina nagrada i priznanja. Njegova dela nalaze se širom sveta u galerijama i kod privatnih kolekcionara.

Preminuo u Beogradu 2019.


DELO SA SVOJSTVIMA KULTURNOG DOBRA