Zuzana Veresky

1955 -

Rođena je 1955. godine u Padini. Osnovnu školu je završila u Padini, a sredju u Pančevu. Studirala je na višoj školi u Beogradu. Kao devojčica volela je da crta i boji. Kada je bila u sedmom razredu osnovne škole, na maminoj novoj podsuknji, koja je de slovačke narodne nošnje, naslikala je prvu sliku, svoje „prvo platno“.

Kontinuiranim stvaralaštvom se bavi od 1980. godine. Prvu samostalnu izložbu je imala iste godine u Kovačici, nakon čega je usledio niz samostalnih i grupnih izložbi. Više puta je učestvovala na likovnim kolonijama, gde je imala prilike da posmatra druge stvaraoce, da razmenjuje iskustva i formira umetnički identitet. Godine 1986. postala je član Galerije naivne umetnosti u Kovačici.
Zuzana Vereski se ostvaruje kroz različite oblike umetničkog stvaralaštva. Pored slikarstva, uspešno se bavi glumom a piše i poeziju. Jednostavno, jedan oblik duhovnog ispoljavanja nije joj dovoljan.
Po prirodi vedra i puna optimizma, često bira komične scene iz svakodnevnog života tako da njene slike nose i izvesnu dozu humora, ali i ushićenja, radosti i romantičnog zanosa. Njeni prevashodni motivi su vezani za prirodu. Slike obiluju cvećem tako da se stiče utisak da je čitav život jedan veliki cvetni vrt gde se neprekidno nešto događa, i gde nikad nije dosadno. U tim vrtovima uvek se nađe poneka crna mačka i nekoliko belih gusaka koje kao da sa decom učestvuju u nekoj vanvremenskoj igri. Ipak ponekad Zuzana ume da odluta i u druge teme. Ponekad razdraganost i spokojstvo na njenim slikama smenjuju nostalgični i melanholični osećaji. To se naročito ističe na slikama „Predveče života“, „Nostalgija“ i „Udovica“.
Većina njenih slika predstavlja zanimljivu kombinaciju mrtve prirode i figuralne kompozicije. Njene kite cveća su nesrazmerno velike. Njene bulke su plameno crvene i zimi. Tda postaju pravi somboli ljubavi.
Najčešće slika periferiju naselja.
Zuzana Vereski takođe oslikava keramičke i druge etno predmete, radi grafike i akvarele.